Ahjuribi kartulipüreega

Kuidas valmistada ahjus küpsetatud ribi koos kartulipüreega. Ribi marineeritakse tomatises marinaadis ja küpsetatakse ahjus. Samal ajal valmistatakse kartulipüree, mis serveeritakse koos ribiga. Serveerimiseks soovitatakse kasutada pilkupüüdva välimusega serveerimisalust. Ahjuribi kartulipüreega on maitsev roog, mis sobib hästi näiteks jõululauale või aastavahetuseks.

Ahjuribi kartulipüreega
Ettevalmistusaeg 30 min
Küpsetusaeg 90 min
Serveerimine
Raskus Lihtne

Ribi koostisained

  • 1,5 kg searibi
  • Marinaad:
  • 1 väiksem sibul
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 120 g pruuni suhkrut
  • 2 spl paprikat
  • 1 tl suitsupaprikat
  • 0,5 tl tšillipulbrit
  • 300 ml tomatipüreed
  • 150 ml õunasiidrit
  • 1 spl oliiviõli

Püree koostisained

  • 2 kg pudru kartuleid
  • 100 ml täispiima
  • 100 g võid
  • sool

Juhised

Valmistamisõpetus

  1. Sega kokku kõik ribi marinaadi komponendid, määri ribid igalt poolt kokku ja jäta paariks tunniks külmikusse või pane eelmisel õhtul marinaadi.
  2. Kuumuta ahi 160 kraadini.
  3. Pane ribi küpsetusvormi ja kata fooliumiga. Küpseta 1,5 tundi.
  4. Eemalda foolium, pane ahi grillfunktsioonile ning kuna temperatuur on kõrge, küpseta mõlemalt poolt 5 minutit. Samal ajal kui ribid ahjus küpsevad valmista kartuli püree.
  5. Puhasta, koori ja tükelda kartulid ning keeda pehmeks.
  6. Kuumuta piim ja lisa või.
  7. Purusta kartulid, mitte liiga tugevalt, sest liigselt kartulit kloppides või mikserdades muutub kartul liimjaks.
  8. Lisa kartulitele osade kaupa kuumutatud piima ja või segu, lisa sool ja sega kuniks püree on mõnus, kohev ja kreemjas. Kata puder potikaanega, et pealmine kiht ei kuivaks.
  9. Serveeri kohe. Lisandiks sobivad aurutatud juurviljad.

ahjuribi

Ahjuribi kartulipüreega

Aasta lõpus valmis meie köögis ka üks tummine ribipraad. Nimelt valmistasime ahjuribi kartulipüreega, punase liha sõpradel ilmselt hakkasid seda lugedes juba neelud käima. Marineerisime ahjuribi esmalt ka mõnusas tomatises marinaadis, et maitseelamus oleks veelgi ülimuslikum.

Maitsev ahjuribi on ideaalne roog näiteks jõululauale – lihtne valmistada ja küpseb samuti kiirelt, samas kes ei armastaks head ja pehmet, hästi marineeritud ribi? Seega miks mitte valmistada jõululauale tavapärase seaprae asemel hoopis ahjuribi?

ahjuribi

Et ahjuribi oleks jõululaua staar, on oluline pöörata tähelepanu ka serveeringule. Kuigi hästi küpsenud ribi näeb juba isuäratav välja, on siiski tarvis „Vau!“ efekti saavutamiseks leida ka pilkupüüdev serveerimisalus. Meie serveerisime oma ahjuribi lõikelauale, mille leidsime Apelsini kodu- ja köögitarvete poe laiast valikust. Vaata tooteid e-poest või külasta füüsilisi kauplusi Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) või Rakveres (Vaala keskus).

Isegi, kui otsustad jõuludel valmistada siiski tavapärase seaprae, siis proovi ahjuribi kartulipüreega näiteks aastavahetusel. Kartulipüree täiendab veidi vürtsikas marinaadis ribi oma maheda maitsega suurepäraselt ning tulemuseks on roog, mida sa ise ja kõik külalised kiidavad.

ahjuribi